Wie zijn wij

De Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade telt 150 leden waarvan er ongeveer 75 actief stranddiensten draaien en dus toezicht houden op het Bloemendaalse strand. Wij houden het stuk strand tussen Zandvoort en IJmuiden in de gaten. Het gaat hier om een stuk strand van zeven kilometer. Wij varen ook met boten om een oogje in het zeil te houden. Tot drie mijl uit de kust dragen wij de verantwoording voor watersporters, zwemmers en andere mensen die zich op zee begeven.


Locatie 
Bijna alle leden werken vanuit de hoofdpost  "De Kentering" in Bloemendaal aan Zee. Daar zit de meldkamer waar alle berichten binnenkomen van politie, ambulancedienst en overige bronnen. Verder staan alle auto's en boten in het botenhuis dat naast het dagverblijf bovenop het duin staat. Ook zijn er douches, kleedkamers en belangrijke andere spullen die nodig zijn bij reddingen, zoals reddingslijnen, pakken en zwemvesten. 
Wanneer het zomers mooi weer is en het is lekker druk, duurt het lang voordat je ter plaatse kunt zijn. Daarom wordt op zo'n moment de hulppost op het familiestrand "Parnassia" geopend. Die wordt dan bemand door een kleine vaste ploeg.


Zomer 
Vanaf begin mei tot eind september zijn wij op de post aanwezig. In de vakantie en met supermooi weer staan wij paraat. We zijn dan actief bezig met bewaking en EHBO. We varen met boten voor de kust om te zorgen dat zwemmers niet te ver de zee opgaan, we lopen patrouille en we rijden met auto's heen en weer. Krijgen we een EHBO-geval ter ore dan gaan we zo snel mogelijk op pad om hem of haar op te pikken en bij ons in de EHBO-kamer te verzorgen. Dat zijn vaak kleine ongevallen zoals schaafwonden, insectenbeten en verstuikte enkels. 
Natuurlijk komt het wel eens voor dat er iemand onwel wordt of verdrinkt. Dan grijpen we onmiddellijk in. We pikken diegene op met de strandambulance en brengen hem of haar naar boven, naar de EHBO. Op hetzelfde moment wordt er een ambulance gebeld. Wij overbruggen dan de tijd totdat de ziekenbroeders ter plekke zijn. Zij nemen het vervolgens over en rijden de patiënt naar het ziekenhuis.


Winter 
Maar buiten het strandseizoen om zitten we niet stil. Begin oktober begint altijd het binnenwaterseizoen. Elke zondag worden er zwemlessen gegeven in reddend zwemmen dit in zwembad De Planeet in Haarlem. Een groot deel van de jongelui trainen hier voor hun zwembrevet. Verder wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de zwemtechniek. 
Ook krijgt de jeugd les in EHBO.

Het hele jaar door zijn wij dag en nacht bereikbaar. Soms moet er gezocht worden naar een boot of surfer. We zijn ook opgenomen in het rampenplan van de gemeente Bloemendaal. Mocht er een grote ramp plaatsvinden dan worden er zoveel mogelijk leden opgetrommeld voor evacuatie, distributie van voedsel en dekens en andere werkzaamheden.

De leden hebben onderling een erg goede band en dat is ook belangrijk. Soms kom je in gevaarlijke situaties terecht en dan moet je volledig op elkaar kunnen vertrouwen. Wanneer er nieuwe leden bijkomen moeten ze dan ook in de groep passen. 
Lijkt het je leuk om lid te worden of ben je gewoon benieuwd en wil je een keertje komen kijken? Neem dan contact op of loop zomers eens aan.

Over Ons

De Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade telt 150 leden waarvan er ongeveer 75 actief stranddiensten draaien en dus toezicht houden op het Bloemendaalse strand.  Wij houden het stuk strand tussen Zandvoort en IJmuiden in de gaten. 

.....

leesmeerpijl Lees meer

Website

Deze website van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade wordt door twee van onze leden onderhouden.  Voor informatie over het niet goed functioneren van de website (webcam) Nieuws, foto’s, verbeterpunten en andere informatie melden

.....

leesmeerpijl Lees meer