Teken informatie
Bent u op een plek geweest waar teken kunnen voorkomen, bijvoorbeeld de duinen?
Controleer dan op tekenbeten. Onze boswachters en vrijwilligers doen dat ook.
U bent niet de enige die graag de duinen bezoekt. Ook de teek zit er graag. Een beet van een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. “De afgelopen jaren is het aantal besmettingsgevallen in Nederland sterk toegenomen”, Daarom adviseren we iedereen die de duinen bezoekt extra alert te zijn op tekenbeten.”
Een tekenbeet voorkomt u zo:
- Controleer uw kleding en lichaam op teken als u op plekken bent geweest waar teken kunnen voorkomen.
- Vermijd contact met struikgewas en hoog gras.
- Blijf zoveel mogelijk op de paden en bedek de huid goed.
- Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek en stop uw broekspijpen in uw sokken.
- Smeer de huid in met een insectenwerend middel als u naar een gebied gaat waar veel teken voorkomen.
Een teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Hoe controleer ik op tekenbeten?
Bent u op een plaats geweest waar teken voorkomen? Controleer uzelf (en eventueel anderen) op tekenbeten. Een teek heeft voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Wat moet ik doen bij een tekenbeet?
Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
Het is vooral belangrijk dat u de teek snel verwijdert. Zit de teek nog maar net op de huid (als hij nog klein en plat is en niet is volgezogen met bloed) en heeft u voorlopig geen tekenverwijderaar voor handen? Dan kunt u hem ook met de nagels uit de huid halen. Beter is het om een tekenverwijderaar mee te nemen als u het groen in gaat en de teek daarmee te verwijderen.
Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar u gebeten bent op.
Zit de teek waarschijnlijk al meer dan 24 uur in de huid vast? Overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is.
Hebt u de teek binnen 24 uur verwijderd? Houdt de huid rondom de beet 3 maanden in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme.
Indien een rode kring ontstaat of u klachten krijgt ga dan naar de huisarts en vermeld dat u door een teek gebeten bent.
Hoe groot is de kans op besmetting na een tekenbeet?
Op basis van de huidige gegevens wordt de kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet geschat op 1-3%. Als de teek binnen 24 uur op de goede manier verwijderd wordt, is de kans op de ziekte van Lyme waarschijnlijk nog kleiner, maar niet onmogelijk. Overigens leidt besmetting zeker niet altijd tot de ziekte van Lyme. Mensen kunnen elkaar niet besmetten en u kunt ook niet besmet raken door het verwijderen van teken.