Kwallen informatie

Wanneer zijn er kwallen in de zee?

Dat is in Nederland vaak  het geval bij Oostenwind 

In zee of niet in zee?
Voor de meeste mensen is een enkele kwallensteek van zo’n ‘goede’ oude Hollandse kwal wel onaangenaam, maar in de regel niet ernstig én goed te behandelen. Het jeukt, het prikt en het smeekt om een kompres met azijn, maar het leed is dan weer redelijk snel geleden. Sommige pechvogels echter zijn allergisch voor kwallen. Dan is het zaak om heel voorzichtig om te gaan met de kans op een kwallensteek.
Ook wie sowieso ieder risico wil vermijden,: voor je enthousiast in zee springt, even goed kijken of je kwallen ziet liggen aan de kus Dat is in Nederland vaak het geval bij oostenwind. En zie je die kwal(len) en wil je het zekere voor het onzekere nemen: ga dan maar even niet in zee.

Wat te doen bij een kwallenbeet?
Mocht je zijn gestoken/gebeten door een kwal, volg dan de onderstaande instructies om er zo min mogelijk last aan over te houden. Om alvast één misverstand uit de wereld te verhelpen, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel een kwallenbeet genoemd. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig maar het kan geen kwaad om de volgende stappen zorgvuldig te doorlopen.

 ﹅Ga het water uit.
﹅Gebruik geen zoet water om de stekende plek af te spoelen, maar maak een kompres van koud water met azijn (gewone keukenazijn, dus geen schoonmaakazijn).
﹅Of ga even langs bij onze EHBO post
﹅Wrijf of druk niet op de huid.
﹅Door heel zachtjes met een pleister te ‘deppen’, haal je eventuele netelcellen uit de huid. Mochten er restanten van tentakels te zien zijn, dan deze verwijderen met een pincet.
﹅Mentholpoeder of een crème met verzachtende en/of verkoelende werking kan de irritatie verminderen. Het is volgens bepaalde bronnen echter niet raadzaam om Azaron® te gebruiken.
﹅Als vuistregel kun je rekenen op een uur lang steken van de huid, en tot – helaas – 24 uur lang jeuk.
﹅Als de huid met heftige irritatie en/of zwelling reageert of de gestoken persoon allergisch is voor kwallenbeten, is het belangrijk de huisarts te raadplegen.

Op het strand en veel last van een kwallenbeet?
Kom even langs bij een van onze EHBO posten. Met onze ,speciaal daarvoor bestemde, kwallenspuit zorgen wij dat de jeuk snel weer verdwijnt

Wanneer steekt een kwal?
Een kwallensteek is helaas snel opgelopen. Als je tijdens het zwemmen met de tentakels van een kwal in aanraking komt, is het gebeurd: een kwallensteek. Ook een aangespoelde kwal is niet per definitie ‘steekvrij.’ Deze kan wel degelijk nog levensvatbaar genoeg zijn om te steken. Dus zowel aan het strand als in de zee ben je niet veilig voor stekende kwallententakels…

Benieuwd naar welke kwallen er zoal  in onze Noordzee voorkomen. Klik dan op de afbeelding hierboven

 

Share This