Ook Corona geeft ons zwaar weer, ondanks de grote inzet van onze vrijwilligers en de kracht van onze zwemmende penningmeester weten wij elke keer weer het hoofd boven water te houden. en de golven te trotseren.
Maar toen onze voorzitter in gesprek kwam met de verslagever van het Haarlems Dagblad kwam het water tot onze lippen en die vond dat we dat ook maar in de media moesten vermelden .
Wat helaas konden we dit ook niet mooier maken. Maar onze redders blijven met z’n allen heel positief om de komende zomer maanden weer volledig en enthousiast u te kunnen verwelkomen en u de veiligheid te kunnen bieden op en aan ons mooie Bloemendaalse Strand.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Het stukje van Het Haarlems Dagblad hebben wij hier onder bijgezet.
Water staat Reddingsbrigade Bloemendaal tot aan de lippen. ’Door corona stortten de feesten in, nou onze kas stortte ook in’
Door corona liep de vrijwillige reddingsbrigade van Bloemendaal het afgelopen jaar veel inkomsten mis. Ook voor 2021 ziet voorzitter Ruud Cloeck het somber in.
Cloeck is voorzitter van de vereniging die de veiligheid op strand en in zee bij Bloemendaal aan Zee bewaakt. De brigade met zo’n tachtig vrijwilligers heeft de beschikking over twee auto’s, jetski’s en boten.
Van de gemeente Bloemendaal komt jaarlijks een subsidie van 45.000 euro binnen, plus een jaarlijks wisselende bijdrage om te investeren in materieel. Volgens Cloeck is dit fiks minder dan wat de reddingsbrigade in IJmuiden ontvangt (120.000 euro) of de reddingsbrigade in Zandvoort (160.000 euro).
Een belangrijke reden dat wij zo goedkoop werken, zegt Cloeck, is dat onze vrijwilligers geen vrijwilligersbijdrage krijgen. Voor de noodzakelijke pierbewaking in IJmuiden bestaat zo’n vergoeding wel.
Een financiële boei van de reddingsbrigade Bloemendaal vormen de sponsors en bedrijven die feestjes of beurzen houden in het botenhuis op de Kop van de Zeeweg. Een leuk uitje voor bedrijven omdat de werknemers op deze ongewone plek ook door de reddingsbrigade worden ontvangen en soms de zee op kunnen. ,,Juist die inkomstenbron is afgelopen jaar door corona weggevallen’’, zegt Cloeck. ,,De feesten stortten in, nou onze kas stortte ook in.’’
Normaal zijn deze activiteiten goed voor zo’n halve ton per jaar. Ook heeft de gemeente Bloemendaal enkele jaren geleden paal en perk gesteld aan het aantal strandfeesten bij de strandpaviljoens, wat de vrijwilligersorganisatie ook inkomsten scheelt. ,,Vrijwilligers van ons zijn dan de EHBO’ers tijdens die feesten. We krijgen dan wel een kleine vergoeding.’’
René Froger
De reddingspost is goed uitgerust en dat komt door eigen inspanningen. Zaken worden door de vrijwilligers zelf geregeld. Cloeck heeft een anekdote over de vaatwasser. ,,Ruud de Wild van Radio 538 heeft hier uitzendingen verzorgd. Op een dag was René Froger te gast, die zich verbaasde dat wij met de hand moesten afwassen. Ruud de Wild zei meteen: dan regel jij toch een vaatwasser! Nadat Ruud de Wild René de zanger nog eens tijdens een uitzending belde om hem daaraan te helpen herinneren, is die afwasmachine er gekomen.’’
De reddingsbrigade stond eind vorig jaar nog net niet rood, zegt Cloeck, maar er is wel reden om scherp aan de wind te zeilen. Een bedelbrief aan donateurs, volgens hem voornamelijk afkomstig uit Bloemendaal, leverde alvast zo’n 8500 euro op. Maar dat is nog niet voldoende voor een financieel zonnig 2021.
Cloeck spreekt daarom donderdagavond in op het gemeentehuis in Bloemendaal, in de hoop dat de gemeenteraad een bedrag van zo’n 10.000 euro beschikbaar stelt. Cloeck zegt dat de vrijwilligers dan voor het komende seizoen weer uit de brand zijn. ,,Dat zou geweldig zijn.’’
Druk jaar
Het zomerseizoen 2020 was volgens Cloeck ondanks de coronacrisis druk voor de reddingsbrigade. In het hoofdseizoen was het prachtig weer en waren de stranden goed bezet. Bovendien waren er ongekend veel muien in zee, waardoor de reddingsbrigade extra attent moest zijn. ,,Het was zo druk, zegt Cloeck, ,,dat ik weleens de grap maakte dat ik blij was dat ik weer naar m’n werk kon. Om uit te rusten.’’
Bron: Haarlems Dagblad
Arthur de Mijttenaere
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
Zie ook media aandacht met dank aan RTV NH
; https://www.nhnieuws.nl/nieuws/279102/reddingsbrigade-bloemendaal-in-zwaar-weer-financiele-steun-gemeente-gevraagd
Update 15-01-2021
Bron: Haarlems Dagblad
Extra steun voor Reddingsbrigade Bloemendaal. Redders moeten in 2021 het hoofd boven water kunnen houden.
De reddingsbrigade Bloemendaal krijg extra geld van de gemeente Bloemendaal. De vrijwillige reddingsbrigade had het voorbije jaar door de coronacrisis veel minder inkomsten.
Dit bleek donderdagavond tijdens de raadscommissie Bestuur en Middelen. Wethouder Nico Heijink (Financiën) beloofde de reddingsbrigade de helpende hand te reiken. De penningmeester van de reddingsbrigade gaat nu kijken hoeveel precies nodig is.
De reddingsbrigade is door de coronapandemie in zwaar weer beland. In gewone jaren haalt de vrijwilligersorganisatie veel geld binnen door het organiseren van bedrijfsfeestjes en evenementen, bijvoorbeeld in het eigen botenhuis dat aan bedrijven wordt verhuurd.
De coronacrisis zette door deze evenementen een streep, stelde voorzitter Ruud Cloeck van de vereniging die tijdens de raadscommissie insprak. ,,Is dat bedrag normaal zo’n 40.000 euro, nu haalden we slechts 4.000 euro binnen.’’
Zijn oproep was niet aan dovemansoren gericht. De vrijwilligersvereniging wordt in de gemeenteraad en het college van B en W gezien als ’een Bloemendaalse parel’. Een motie van Liberaal Bloemendaal om de vereniging te helpen werd na de belofte van wethouder Nico Heijink om de vereniging bij te staan bijna unaniem overbodig verklaard.
Niemand twijfelde of de reddingsbrigade een financiële reddingsboei moet worden toegeworpen. Enkele raadsleden, onder wie Richard Kruijswijk van GroenLinks, Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal en Bob van der Veldt van het CDA, stelden dat een structurele oplossing voor de financiële noden aandacht verdient. Marielys Roos vindt het meer dan vreemd dat de vereniging financieel afhankelijk is van beachfeesten van de paviljoens, omdat de vrijwilligers van de brigade dan als EHBO’ers een vrijwilligersvergoeding krijgen.
Christa Faas zei namens Zelfstandig Bloemendaal dat de discussie uit de pas vliegt als de raadsleden zich richten op een structurele oplossing. De reddingsbrigade heeft immers om een incidentele bijdrage gevraagd en kan heel goed de eigen broek ophouden. Ook burgemeester Elbert Roest en wethouder Nico Heijink vinden niet dat het zo’n vaart hoeft te lopen.
Nico Heijink noemde de reddingsbrigade een organisatie die er ’trots’ op is om zelf geld te verdienen. Er wordt niet jaarlijks gebedeld door de vereniging. ,,Corona is iets dat ook de reddingsbrigade is overkomen.’’ Volgens Heijink moet binnen drie weken duidelijk zijn hoe groot de financiële injectie is die de continuïteit van de vereniging kan waarborgen.