Als het mooi weer is, zoeken veel mensen verkoeling in bijvoorbeeld de zee of een meer. Zwemmen in open water is heerlijk en leuk om te doen. Maar niet altijd zonder risico’s. Door stroming, golfslag, muien of plotselinge temperatuurverschillen kan een verfrissende duik zomaar veranderen in een levensbedreigende situatie. Veel zwemmers zijn zich daar niet van bewust. Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zoals de Reddingsbrigade of KNRM zwemmers die in de problemen zijn geraakt.
Samen in actie
Elk verdrinkingsslachtoffer is er één teveel. Het aantal verdrinkingen moet verder naar beneden. Daarom werken Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Raad Zwemveiligheid, KNRM, Rijkswaterstaat, locatiebeheerders, provincies en gemeenten vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid samen. Dat doen ze onder meer met de campagne ‘Veilig in en uit het water’. Veilig in en uit het water maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. En laat zien wat mensen zelf kunnen doen om hun veiligheid in het water te vergroten. Zodat er minder mensen in open water in de problemen raken en ze veilig in én uit het water komen.
Wie checkt jou – campagne
De komende jaren worden onder de naam ‘Veilig in en uit het water’ verschillende kortdurende campagnes over zwemveiligheid gelanceerd. ‘Wie checkt jou?’ is hiervan de eerste. De campagne maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. En laat zien wat mensen zelf kunnen doen om hun veiligheid in het water te vergroten. Zodat er minder mensen in open water in de problemen raken en ze veilig in én uit het water komen.