Zeezoogdieren in de Noordzee

Omdat wij meermalen hulpverleningen vermelden over zeehonden en bruinvissen. krijgen wij regelmatig de vraag zwemmen deze ook in de zee bij Bloemendaal?
Ja hoor ook hier bij ons komen ze veelvuldig voor…….

Zeezoogdieren
Deze zeezoogdieren ademen met hun longen, en niet met kieuwen zoals vissen. Ze hebben warm bloed en ze krijgen levende jongen die bij hun moeder drinken. Daarom noemen ze ze ook zoogdieren.

Zeehonden
In de Noordzee leven 2 soorten zeehonden gewone zeehond en de grijze zeehond

 

Grijze zeehond
De enige verschillen zijn de kleur en de vorm van hun kop. Ze eten garnalen en vis. Die vinden ze met behulp van hun snorharen, daarmee voelen ze trillingen in het water. Daardoor kunnen ze zelfs in vies en troebel water vis vangen. Ze rusten graag uit op zandbanken.

Gewone zeehond
Je zou het niet zeggen als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar gewone zeehonden zijn wilde roofdieren! Hun scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het jagen op vissen. In de Waddenzee komen gewone zeehonden het meest voor. Daar liggen ze bij laagwater op de zandplaten te zonnen en te rusten. En in de zomer worden hun jongen er geboren en gezoogd.

Bruinvissen
Bruinvissen zijn kleine dolfijnen met een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte staartvin. De rug is donkergrijs,de buik helderwit. Ze leven alleen, of in kleine groepen van 2 a 10 dieren.
Zij maken geluiden en de echo hiervan dient om hun prooi (voedsel) te vinden.

Dolfijnen: de tuimelaar
De tuimelaar is een dolfijnsoort die ook langs de Nederlandse en Belgische kust gevonden wordt. Hun lengte kan varieerden in lengte van 110 cm tot 380 cm. De gemiddelde lengte bedraagt 270 cm.
Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die meestal met meerdere worden gezien.

Tuimelaars

Tuimelaars gespot  dwars van Zeeland Ter hoogte van Middelburg, tussen Westkapelleen Vlissingen 

Haaien en Walvissen
U zou het misschien niet verwachten van onze betrekkelijk saaie Noordzee, maar ook in deze zee komen we steeds meer spectaculaire grote zeedieren zoals haaien en walvissen tegen. Wie walvissen of dolfijnen in het wild wil spotten, hoeft dus niet ver van huis!

 

Haaien
In de Noordzee zwemmen voornamelijk kleine haaiensoorten die niet gevaarlijk zijn voor mensen. Gevaarlijke soorten leven in tropische wateren. De haaien in Nederland hebben het zwaar doordat er veel gevist wordt in de Noordzee. De dieren worden pas laat volwassen. Het duurt daarom lang voordat ze jongen kunnen krijgen en de dracht duurt ook nog lang. Veel haaien komen in visnetten terecht en zo ook hun eieren. Zo nu en dan zwemt er ook een grote haai langs ons land.

Reuzenhaai voor Nederlandse kust

ZANDVOORT/TEXEL – 

Een zwemmer kwam afgelopen week voor de Zandvoortse kust oog in oog met een reuzenhaai van een meter of vier lang, meldt Ecomare op Texel. De vis wordt zelden voor de Nederlandse kust gesignaleerd.
Het dier is ongevaarlijk voor mensen, omdat het geen tanden in zijn bek heeft en voornamelijk plankton eet. Volgens deskundigen is vooral zijn staart erg gevaarlijk.
Ecomare nam de melding meteen serieus. 
De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is de op een na grootste levende vis, alleen de walvishaai is nog groter. De beesten zwemmen ook in de Noordzee, maar worden zelden gespot. De reuzenhaai eet alleen plankton, maar kan wel gevaar opleveren voor mensen. Een klap van de staart van de vis kan dodelijk zijn.

Walvissen


In de Noordzee komen een aantal kleinere walvissoorten voor. Wanneer er toch grote dieren komen, gaat het vaak om zieke of verdwaalde dieren. Nu de Noordzee wat warmer wordt,en er minder gevist mag worden, worden er steeds meer walvissoorten gezien.

Share This