De Nieuwjaars –  Duikmeester

De eerste (proef) Nieuwjaarduik die ik zelf meemaakte was in 1959 met Ok Batenburg (toen nog Okkie voor ons). Van uit Stoopbad werden we vervoerd, met badjassen aan, in de vrachtwagen van zijn vader naar het Bloemendaalse strand. Voor ons maar ook voor Okkie zijn eerste (proef) Nieuwjaarsduik .

Omdat we allemaal zwemsporters waren moesten niet 1 geen 2 maar 3 keer achter elkaar het koude water in en dan zo snel mogelijk in de vrachtwagens terug naar het warme zwembad -Stoopbad.

Wat niemand toen ooit heeft kunnen denken dat  er in dat op het volgende jaar 1960 en tot op heden dit een ongelofelijke mooi traditie is geworden en ondertussen over de gehele wereld wordt gehouden.

In  Zandvoort en later ook in Scheveningen  is dit een mega happening geworden. Met ongelofelijk ondersteuning en sponsoring door Unox.
Wie heeft er niet zo’n bekende Unox muts, die je nu ook over de hele wereld tegenkomt.

Of het zo moest zijn kwam Ok vorig jaar weer bij ons op het  Bloemendaalse strand waar wij ook al vele jaren de duik organiseren ( eerst kleinschalig voor ons zelf) welke nu een super gezellig happening ook bij ons is geworden

En dus op 1 januari 2020, wat nu blijkt dat Ok zijn laatste start fluitsignaal bij ons heeft laten laten klinken .

Nu op 90 jarige leeftijd is Ok helaas overleden en dat hij dit niet meer mocht meemaken, vanwege de corona spelbreker, was in 2020 de duik voor hem de laatste maar wel een hele mooi happening op zijn Bloemendaalse strand waar zijn roots ooit zijn begonnen.

Ok heeft ons ook nooit los gelaten want velen redders  zijn bijna allemaal wel watersporters die iets met hem te maken hebben gehad . Want zwemmen zit in ons bloed en moeten dan natuurlijk ook de koude zee altijd trotseren.

Ok Batenburg droeg onze club ook altijd op zijn manier een warm hard toe .

Ongelofelijk Trots zijn wij dan ook dat dus zijn eerst fluitsignaal 1960 voor de Nieuwjaarsduik duik -start en dit jaar dus de laatst fluitsignaal op 1 januari 2020 op ons mooie Bloemendaalse Strand heeft plaats gevonden.

Mocht je in de toekomst ook de traditionele Nieuwjaarsduik weer mee doen denk dan ook nog een aan wat zijn fluitsignaal in je heb los gemaakt.

Want wat is er niet mooier om het nieuwe jaar ( dit keer helaas pas in 2022 ) weer met een frisse duik te beginnen.

Fred Cloeck

 

 

 

 

 

 

©: VBR /Foto: Onno Berkhoff
Share This