Vandaag hulpverlening verleend aan een aangespoelde bruinvis op het strand van Bloemendaal
De melding kwam van wandelaars

Met man en macht werd er geprobeerd het sterk veranderde diertje met handdoeken nat te houden. Het bleek hier om een mannetje te zijn van bijna anderhalve meter lang .

Het zeezoogdier overleed helaas tijdens het transport naar de KNRM om uitgezet te worden. Achteraf bleek dat het dier waarschijnlijk last had van een inwendige bloeding en begon veel te braken

Het dier is overgebracht voor onderzoek aar de facuteit Dieregeneeskunde van de universiteit Utrecht

 

refresh iconUpdate:  SOS Dolfijn

Super dat de Reddingsbrigade Bloemendaal direct in actie kon komen voor de gestrande bruinvis gisteren.
Hoewel de beelden die wij onderweg kregen nog wel wat hopen gaven, zagen we bij aankomst helaas al onheilspellende tekenen van verzwakking en vermagering.

Uit de eerste bevindingen van het onderzoek dat vandaag is uitgevoerd aan de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, is naar voren gekomen dat het dier een ernstige longontsteking had. Dat heeft er voor gezorgd dat het dier al een tijdje geen voedsel heeft kunnen vangen want de maag en darmen waren leeg. Volgens de onderzoekers is het dier door de longontsteking verder verzwakt geraakt en uiteindelijk gestrand en overleden. Er wordt nog verder microscopisch onderzoek ingezet om te bepalen of de longontsteking door een bacterie en zo ja welke bacterie is veroorzaakt.

De bruinvis was een volwassen man met een lengte van 140 cm en woog 39 kg.

 

Ondanks alle moeite van iedereen was het dier niet meer te redden.

 

VBR : / Video Ruud Cloeck

Bron:/Video RTV NH

Share This