Ook de Reddingsbrigade’s in actie in Limburg en Luik 

Met regelmatige  updates

 

 

Donderdag 15 juli

In de nacht van woensdag op donderdag  kregen rond 03: 00 uur  we een melding van onze RVR coördinator  Jasper met de opdracht om een vloot inzetbaar te maken. Direct hadden vier van onze leden aangegeven zich beschikbaar te stellen

Rond zes uur is de ploeg aangemeld en werd daarvoor bestemde boot ( bondsvlet BLD18)  gereed gemaakt. waarna onze vier leden Natasha , Freya, Lars en Erik klaar stonden.

Later in de ochtend kregen ze de mededeling zicht te verzamelen met meerdere reddingsbrigade bij de brandweer kazerne in Amstelveen . Waarna  ze in colonne richting Limburg  zijn vetrokken.

Onze leden kregen onderweg de melding om door te gaan richting Luik  waar ze in de avond  aankwamen . Ook hier zijn ze direct in actie gekomen en tot diep in de nacht door gegaan met hulpverleningen Ze hebben afgelopen nacht mensen uit hun huizen gehaald die hulpbehoevend waren. De straten stonden allemaal blank. In de middag hebben ze met eigen ogen de ravage aanschouwd van de wateroverlast.

Hoe lang dit gaat duren was op dit moment nog niet bekend.

We hebben dit ook meegemaakt in 1993 en 1995 en wij kunnen je vertellen dat alles toen ook heel heftig is geweest.  Lees ook: https://reddingsbrigade-bloemendaal.nl/overstromingen-1993-1995/

 

Vrijdag 16 juli

In het Belgische Luik waar ze nu nog zitten weten ze ook niet wat ze weer te zien kregen.

Wegen zijn weggespoeld en of ondergelopen en varen met hun boten door de straten om mensen te helpen

Het water is gelukkig nu wel weer wat aan het zakken  maar er zij nog steeds mensen in nood die geëvacueerd moeten worden. en hulp nodig hebben.,,

Toen onze ploegen hadden gewisseld  en de tweede ploeg op de plek was aangekomen in Maastricht  kregen ze vrijdagavond ook daar tijdens een briefing te horen dat er bij de Veiligheidsregio in Limburg besloten was af te schalen omdat de grootste risico geweken was  Dat betekende voor onze tweede ploeg dat deze weer konden omkeren en weer naar huis mochten gaan.

 

Zaterdag 17 juli

Onze twee ploegen waren in de nacht van vrijdag op zaterdag weer retour op onze reddingspost. en zijn hierna direct weer richting huis gaan om lekker te gaan slapen in hun eigen bedjes.

In loop van Zaterdag kwam er weer een oproep om zondag ochtend vroeg wederom met een groep met auto en boot weer richting Limburg te vertrekken dit keer met bestemming Roermond

Direct werdt alles weer gereed gemaakt en stand-by gemaakt voor zondag

 

Zondag 18 juli

Zondag ochtend vroeg gingen ook dit keer weer  Erik de Mol, Natasha Hennis, Freya van den Hoed-Verzijlbergh, en met Pepijn van de Aar richting het verzamelpunt naar  Amstelveen en vandaar met de bedoeling  richting Roermond. Waar ze later in de ochtend zijn aangekomen in het plaatsje Bergen (Limburg) om daar ook weer  hulpverleningen te verlenen.

Natasha Hennis van  onze Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade heeft sinds donderdagmorgen heel weinig geslapen. Natuurlijk ben je moe, maar je wilt en gaat door. Juist als je stopt met werken, stort je in elkaar. Ik heb het met alle liefde gedaan en door de lieve reacties krijg je weer zo veel energie dat je niet door hebt dat je je bed, met uitzondering van zaterdagochtend en de nacht daarna, bijna niet hebt aangeraakt. zegt Natasha.

Na een lange en vermoeide dag zijn ze zondag op maandagnacht laat allemaal weer terug  gekomen op onze reddingspost..

 

Maandag 19 juli

Laten we maar hopen dat het water in heel Limburg en omgeving blijft zakken.

 

 

Burgemeester

Burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal is vol lof over de inzet van de reddingsbrigadisten in Limburg. Hij zette hierover zaterdag een bericht op social media.

Elbert Roest: „De afgelopen dagen hebben meerdere eenheden van de Reddingsbrigade Bloemendaal zich ingezet in het rampgebied in Limburg. Samen met andere brigades uit het gebied verzamelden zij zich in Zaandam van waaruit per touringcar werd afgereisd naar getroffen gebied. Ik ben trots op de mensen die ter plaatse, met hun middelen en expertise, eerste hulp verlenen aan mensen in watersnood. Groot respect!”

 

 

Wordt vervolgt.

Share This