Geachte collega’s van de KNRM en Reddingsbrigades
Naar aanleiding van een reanimatie casus die heeft plaatsgevonden heb ik in samenspraak met de medisch manager ambulancezorg een nieuw proces op papier gezet.
Het proces betreft het “niet reanimeren beleid”. Wij verzoeken jullie om dit beleid actief met de Reddingsbrigade en KNRM collega’s te delen.
Aanvullend is het wenselijk om deze werkwijze intern te laten bespreken en ook de TCO collega’s hiervan in kennis te stellen.
Het niet starten met een reanimatie wordt als traumatisch ervaren voor hulpverleners.
Niet reanimeren beleid
Breder bekend is onder hulpverleners dat wanneer er een “negatieve wilsverklaring” wordt aangetroffen bij een reanimatie behoeftig persoon dat er geen reanimatie zal worden gestart. Deze wilsverklaring is samengevat in een schriftelijk en door de persoon zelf getekende verklaring, niet reanimeren penning of een niet reanimeren tatoeage.
Minder bekend is dat het ook kan voorkomen dat een aanwezig wettelijk vertegenwoordiger aan de verpleegkundig centralist kan verklaren dat een persoon in een reanimatie setting niet meer gereanimeerd wenst te worden. Hierbij valt te denken aan een persoon met bijvoorbeeld een terminale aandoening. Het is aan de verpleegkundig centralist om deze mondelinge wilsverklaring te toetsen. Indien er twijfel is dan zal er altijd ingezet worden op een reanimatie.
Wanneer er geen twijfel is dan zal, duidelijk op band waarneembaar, door de wettelijk vertegenwoordiger tijdens het 112 gesprek worden aangegeven dat reanimatie om moverende redenen niet meer gewenst is. Reeds aanrijdende of ter plaatse zijn eenheden, ketenpartners en burgerhulpverleners dienen deze beslissing vervolgens te respecteren. De algemene regel is van toepassing dat er zonder toestemming geen behandeling mag plaatsvinden.
Wij vragen jullie om kennis te nemen van de bijgevoegde procedure en dit handelingskader.
Daarbij kan aangegeven worden dat het hier een Ambulancezorg proces betreft waarbij de verantwoordelijkheid voor het niet starten of afbreken van de reanimatie ligt bij de ambulancezorg professional en daarmee dus ook bij de verpleegkundig centralist op de meldkamer ambulancezorg.
In de bijlage treffen jullie ons interne document aan vanuit de Meldkamer Ambulancezorg. Dit kan gebruikt worden voor de interne documentatie van de KNRM & Reddingsbrigade maar mag niet verder gedeeld of openbaar gemaakt worden zonder mijn nadrukkelijke toestemming.
NHA.02.03.071 – Niet reanimeren beleid – 001
Indien er vragen zijn over deze procedure dan verneem ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Jasper Abelman
Beleidsadviseur Kwaliteit & Informatieveiligheid
Meldkamer Ambulancezorg
Postbus 5514 2000 GM Haarlem
Bezoekadres: Zijlweg 200
Postcode: 2015 CK
T: 06-53930483